Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη.

Σας στέλνουμε τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ και παρακαλούμε να τις ακολουθήσετε
 προς όφελος της δημόσιας υγείας αλλά και για διευκόλυνση του εκπαιδευτικού μας έργου ως
 δημόσιοι λειτουργοί. 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

1.      ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ. Κατά την είσοδο των μαθητών/τριών στο σχολείο είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Είναι πολύ σημαντικό να  προετοιμάσετε και να εκπαιδεύσετε τα παιδιά για τη σωστή χρήση της.   Το σχολείο θα δώσει έμφαση στην εκπαίδευση από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ τάξη. Θα δοθούν  (3) δωρεάν μάσκες (από το κράτος) σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων. Τα παιδιά καθημερινά θα κρατάνε δύο μάσκες μέσα σε ξεχωριστή σακούλα η κάθε μια. Θα πλένονται και θα σιδερώνονται και θα τοποθετούνται από το σπίτι σε καθαρή σακούλα. Η χρήση της μάσκας θα εφαρμόζεται μόνο στην ώρα των μαθημάτων μέσα στην αίθουσα και όχι στα διαλείμματα λόγω αποστάσεων. Στα διαλείμματα τα παιδιά πριν αποχωρήσουν από την αίθουσα, θα την τοποθετούν με προσοχή στη σακούλα με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών. Σημειωτέον ότι η μάσκα είναι αυστηρά προσωπικό αντικείμενο! Στην περίπτωση που κάποιο παιδί νιώσει δυσφορία είναι αυτονόητο ότι θα την αφαιρέσει για λίγο για αποφόρτιση και θα την τοποθετήσει μετά πάλι προσεκτικά. Οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-ti-chrisi-maskas-apo-to-koino/

2.                ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μας εφοδιάσει με αντισηπτικά για όλες τις τάξεις. Ο καθαρισμός με απολυμαντικά θα γίνεται σε κάθε διάλειμμα στα θρανία, στα πόμολα, στα μουσικά όργανα, στο αθλητικό υλικό  καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους ( τουαλέτες) και θα αερίζονται οι αίθουσες για  15΄. Δεν επιτρέπεται τα παιδιά να φέρνουν παιχνίδια από το σπίτι . Αποφεύγεται η κοινή χρήση μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Το κάθε παιδί χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα. Καλό θα ήταν η μάσκα και το παγούρι του κάθε παιδιού να έχει τα αρχικά του και την τάξη του προς διευκόλυνση και αναγνώριση.

3.                ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ. Έχει γίνει προγραμματισμός για διαφορετικά διαλείμματα των τάξεων για τον περιορισμό συγχρωτισμού μαθητικών ομάδων. Θα υπάρχει ειδική σήμανση σε όλους τους χώρους για τη χρήση μάσκας, το πλύσιμο χεριών και την τήρηση των αποστάσεων. 

4.                ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ. Τα προϊόντα θα δίνονται με ειδικό προστατευτικό κάλυμμα και τα παιδιά θα κρατάνε τις αποστάσεις με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών. Το προσωπικό του κυλικείου εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας και απολύμανσης του χώρου. Τα παιδιά θα πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους πριν το δεκατιανό και επειδή θα βρίσκονται στην αυλή, θα ήταν βοηθητικό εάν είναι εφοδιασμένα με προσωπικό αντισηπτικό υγρό ή μαντηλάκια. 

5.                ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ.  Θα γίνονται εντός κάθε σχολικού τμήματος. Αποφεύγεται η διοργάνωση ενδοσχολικών εκδηλώσεων ή συναθροίσεων που συνδέονται με την ευρεία προσέλευση γονέων.

 

6.                ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ . Επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, τοπικοί χώροι) θα γίνονται ανά τμήμα, είτε ως περίπατος είτε με το λεωφορείο, τηρώντας πάντα τα μέτρα (μάσκα, αποστάσεις). 

7.                ΟΛΟΗΜΕΡΟ. Το κάθε παιδί θα έχει ατομικό σκεύος με το φαγητό του, πιρούνι ή κουτάλι, πετσέτα και το ατομικό παγούρι. Δεν επιτρέπεται δανεισμός ή ανταλλαγή αυτών.

8.                ΆΔΕΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ (δημόσιο -ιδιωτικό). Ειδική πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

9.                ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ. Εάν εντοπισθεί παιδί με πυρετό, βήχα, κ.ά. απομονώνεται σε ειδικό αεριζόμενο χώρο με έναν υπεύθυνο εκπαιδευτικό φορώντας μάσκα και καλείται ο γονέας για να το παραλάβει. Το παιδί θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον θεράποντα ιατρό του και κατά την κρίση του θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων το παιδί παραμένει στο σπίτι. Εάν είναι θετικό ενημερώνεται η Διευθύντρια του σχολείου και ο ΕΟΔΥ. Γίνεται σχετική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος. Το παιδί επιστρέφει μετά από 14 ημέρες.  Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος / σχολείου, θα αξιοποιηθεί η Τηλε-εκπαίδευση.

10. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Η επικοινωνία μας αρχικά θα είναι μέσω τηλεφώνου στη συνέχεια οι ανακοινώσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου. Επίσης, σύντομες ανακοινώσεις θα δίνονται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των γονέων ή αναλυτικές γραπτές μέσω των παιδιών. Στη συνέχεια θα αξιοποιήσουμε όταν είναι εφικτό και τις τηλεδιασκέψεις. Την επικοινωνία δια ζώσης θα την εφαρμόσουμε κατά περίπτωση και όταν υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος. Η προσωπική συνάντηση θα γίνεται μετά τη λήξη των μαθημάτων.

 11. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  Οι γονείς υποχρεούνται να παραδώσουν και να παραλάβουν τα παιδιά τους από την είσοδο της αυλής του σχολείου. Προσέλευση:08.15΄ Αποχώρηση: 13.00΄. Η συνέπεια στο ωράριο λειτουργίας του σχολείου είναι και αυτό μία μορφή εκπαίδευσης η οποία πρέπει να αρχίζει από το σπίτι!

Όλα τα παραπάνω θα αξιολογούνται και θα επικαιροποιούνται συνέχεια, βάση της εξέλιξης της πανδημίας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. 

Άρα κάποια μέτρα ενδεχομένως να τροποποιηθούν

 ή να αλλάξουν.

Έχουμε την πεποίθηση ότι όλα θα εφαρμοστούν στο μέτρο του δυνατού, για την καλύτερη 

 λειτουργία του σχολείου και προπάντων για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού αυτού της υγείας, στηριζόμενοι στην καλή συνεργασία και θέληση όλων μας!

Με εκτίμηση η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου και ο Σύλλογος διδασκόντων!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου